fbpx

In 10 vragen naar een nieuwe fiets

Tijd voor een nieuwe fiets. Altijd leuk en een beetje spannend. Want wat gaat het worden, hoe gaat ´ie rijden en welke kosten gaat het met zich meebrengen? Anno 2024 is een fiets uitzoeken nog best complex, want er is zóveel keuze. Waar begin je en waar moet je op letten? Wij helpen je!  

 • Welke soort fiets wil je? 

Ga je overstappen naar een elektrische fiets of blijf je sportief je eigen motortje gebruiken? Wil je een stadsfiets of meer een tourfiets? Een sportfiets misschien? Iedere fiets heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Alhoewel momenteel de grootste vraag wel is of je wel of niet voor elektrisch gaat. Is ook belangrijk als het gaat om stap 9!  

 • Welke framemaat past bij jou? 

De ideale framemaat van je nieuwe fiets is helemaal afhankelijk van je lengte. Er zijn verschillende tabellen te vinden via Google waarin je kunt zien welke framemaat bij jouw lengte past. Een andere optie is de lengte van je binnenbeen opmeten. Dat doe je als volgt: 

 • Ga met je benen zo’n 15 cm uit elkaar staan. 
 • Meet de afstand tussen de grond en de kruishoogte.  
 • Vermenigvuldig de lengte in centimeters met 0,68. Dit is de framemaat.
   
 • Wil je versnellingen? 

De een zweert bij zijn eigen interne versnellingssysteem, de ander heeft er het liefst 24. Versnellingen kunnen het fietsen nét wat aangenamer maken. Zo haal je meer kilometers uit dezelfde trapbeweging. Maar een fiets met versnellingen is wat kwetsbaarder dan een exemplaar zonder. En dan heb je nog soorten versnellingen. Daar hebben we al eens een blog over geschreven.  

 • Welke soort remmen wil je? 

Het liefst fiets je natuurlijk op volle snelheid, maar af en toe zul je even een stapje terug moeten doen. Doe je dat dan liever met een terugtraprem of een handrem? De meest gebruikte remmen zijn tegenwoordig hydraulische schijfremmen. Die zitten ook op elektrische fietsen en op luxe tourfietsen. Ze zijn wel kwetsbaar en lopen snel aan. De terugtraprem is een oude vertrouwde, die je overigens nagenoeg alleen in ons land ziet. Werken bijna altijd, maar de remweg is wel langer. En dan zijn er nog de rollerbrak remmen (weinig onderhoud en slijtage, lastiger doseren), V-brakes (goed en goedkoop, maar lastig te onderhouden) en Magura-velgremmen (onderhoudsarm, maar wel kwetsbaar).  

 • Wat voor aandrijving heeft jouw voorkeur? 

Kies je voor de traditionele ketting of liever voor een beltaandrijving? De beltaandrijving maakt een enorme opmars qua populariteit. Hij is stil en licht en onderhoudsarm. Ook gaat ‘ie lang mee. Maar als de belt stuk gaat, moet je hem wel in z’n geheel vervangen. Ook beperkt de beltdrive je keuze voor versnellingen. Maar de traditionele ketting is er ook niet voor niets al zo lang!  

 • Heb je een favoriet merk? 

De keuze is reuze! Heb je een merk waar je het liefst voor kiest? Een oer-Hollandse fiets of liever Deutsche Gründlichkeit?  

 • Hoe zwaar mag de fiets zijn? 

Een elektrische fiets is vaak zwaarder (om te tillen, niet om te fietsen), maar ook een transportfiets kan best wat wegen. Dit heeft allemaal te maken met de materialen die zijn gebruikt voor de fiets. Goed om rekening mee te houden, want als je je eigen fiets niet goed kunt dragen (niet letterlijk, maar ook als je loopt of als het hard waait wil je niet omvallen), is het eigenlijk geen match.  

 • Welke kleur/uitvoering wil je? 

Het oog wil ook wat. Je fiets is toch een beetje je tweewielige visitekaartje. Kies je voor een opvallende trendkleur of liever een neutralere versie die lekker opgaat in de massa? Wil je een model met een strak design of heb je liever geen poespas en een traditioneel model.  

 • Wat mag ‘ie kosten?  

Meestal heb je van tevoren wel een budget in gedachten voor je fiets. Afhankelijk van het antwoord op vraag 1 kan dat enkele honderden of zelfs duizenden euro’s zijn. Advies: geef jezelf een beetje rek in je budget, maar blijf wel bij je eigen wensen. Je moet je er wel goed bij voelen en kromliggen op een fiets rijdt niet zo lekker! 

 • Heb je nog accessoires nodig?  

Je hebt je fiets uitgezocht, maar wil je nog iets extra’s? Een spiegel, fietstassen, fietsmand, extra handrem, snelbinders? Om je fiets helemaal te laten matchen met jouw wensen en eisen kun je hem afmaken met accessoires. Afhankelijk van je keuze kunnen wij ervoor zorgen dat ‘ie op je nieuwe fiets komt, of kun je hem zelf ophangen. Wij denken graag met je mee! 

Blijft er eigenlijk nog maar één stap over: kom je een proefritje maken?