fbpx

In 6 trappen de juiste kinderfiets

kinderfietsen blog

Kinderen in Nederland leren gemiddeld fietsen rond de kleuterleeftijd. De een is daarbij behendiger dan de andere. En als ze het eenmaal kunnen, verleren ze het niet meer! Maar groeien doen ze nog wel een tijdje. Dat betekent dat je om de zoveel tijd op zoek moet naar een andere fiets voor je kind. Maar welke kies je? Waar moet je op letten? Wat zijn betrouwbare merken? Wij helpen je in 6 trappen naar de juiste kinderfiets. 

Trap 1: bepaal de juiste maat kinderfiets 

Bij kinderen kijken we vaak naar de kledingmaat (en een beetje naar de leeftijd) om te bepalen welke maat fiets je kind nodig heeft. Hierbij gaat het eigenlijk om de maat van de wielen, die je ook af kunt lezen op de wangen van de banden.

In deze tabel kun je zien welke maat fiets bij welke kledingmaat past.

Belangrijk is dat je kind, terwijl het op de fiets zit, niet met de knieën tegen het stuur komt én dat het met beide voeten bij de grond kan. In veel gevallen kun je het stuur en het zadel nog hoger en lager zetten. In veel gevallen geldt echter dat je het snel genoeg ziet wanneer een kind echt te groot wordt voor zijn fiets. 

Verder geldt dat de kleinste fietsmaten eigenlijk standaard zijn uitgerust met zijwieltjes voor de beginnende fietsers. 

Trap 2: Kies voor veilige remmen 

Remmen zijn misschien wel het belangrijkste deel van de fiets als het gaat om veiligheid. Te laat remmen zorgt al snel voor ongelukken en dat wil je niet voor je kind. Voor de meeste kinderen is een terugtraprem de beste en veiligste optie. Naarmate ze ouder worden, kun je er een combinatie met een handrem van maken en grotere kinderen kunnen prima wennen aan een fiets met alleen handremmen. De meeste kleine kinderfietsen hebben standaard alleen terugtrapremmen. 

Trap 3: Versnellingen, als ze nodig zijn

Kinderen vinden het vaak superstoer om veel versnellingen te hebben, maar in veel gevallen hebben ze ze nog helemaal niet nodig. De versnellingen maken de fiets juist kwetsbaarder, want ze kunnen stuk gaan. Moet je kind vaak langere stukken fietsen of woon je in een heuvelachtig gebied, dan is het juist wél waardevol om te kiezen voor een fiets met versnellingen. 

Trap 4: Kettingkast, open of dicht? 

Mountainbikes en andere stoere kinderfietsen hebben vaak een open kettingkast. Dat staat natuurlijk heel cool, maar maakt de fiets ook kwetsbaar. Voor kinderfietsen is een dichte kettingkast de beste en veiligste optie. Scheelt ook weer vieze kleding! 

Trap 5: Slimme accessoires

Vroeger hadden de coole kinderen een knaloranje vlaggetje op hun fiets. Tegenwoordig is het vooral belangrijk om ook te kijken naar veiligheid. Goede jasbeschermers, een fietstas of fietsmand of -krat, werkende verlichting en snelbinders. Alles om ervoor te zorgen dat je kind veilig over straat gaat en niet met tassen aan het stuur gaat fietsen. En dan heb je ook nog de gezellige accessoires, zoals bloemenslingers, kralen voor aan de spaken of een coole fietsbel. Die laatste is trouwens ook belangrijk om onveilige situaties op de weg te voorkomen. 

Trap 6: de fietshelm

Ze bestaan al jaren, maar niet veel kinderen droegen ze: fietshelmen. Toch maken ze nu een opmars door. Er wordt steeds meer duidelijk over de schadelijke effecten van een ongeval op het brein en de fietshelmen worden ook steeds mooier en comfortabeler om te dragen. Een fietshelm is dus tegenwoordig best wel cool. En zéker het overwegen waard, want je beschermt het kwetsbare brein van je kind. Het zal je dankbaar zijn! 

Kinderfietsen bij George Vlaar Tweewielers

Bij George Vlaar Tweewielers hebben we een groot assortiment kinderfietsen. Voor de kleinsten zijn dat de populaire fietsen van Pucky en Pegasus en voor de grotere kinderen, vanaf 24 inch ook de fietsen van Cortina. Er is altijd een fiets die past bij jouw kind. Kom gerust een passen en proberen! Wij adviseren je graag.