FAQ
Veelgestelde vragen
Heb je een vraag? Kijk in onze FAQ of het antwoord op je vraag erbij staat. Heb je een vraag over of een probleem met je fiets, neem dan contact op via 072- 533-96 of kom langs onze werkplaats. Gebruik de zoekbalk rechtsboven in de menubalk om het antwoord op je vraag snel te kunnen vinden
Het gebeurt iedereen weleens een keer: sleutel kwijt! Als je fiets is verzekert, dien je bij diefstal wel twee originele sleutels te laten zien. Daarom is het een goed idee om snel in actie te komen bij verlies van je fietssleutel. Een nieuwe, originele sleutel kan je via de website van de slotenfabrikant bijbestellen. Vanwege regelgeving kunt u deze aanvraag alleen zelf doen. Binnen enkele dagen na bestelling wordt de nieuwe sleutel geleverd aan huis.
Sleutelnummer
Fietsleutels kunnen alleen worden nabesteld op basis van het nummer op de sleutel. Het is niet mogelijk een sleutel bij te bestellen via het nummer op het slot. Tip: jouw sleutelnummer wordt vaak ook vermeld op de aankoopbon van de fiets of op de polis van de fietsverzekering.
Sleutelfabrikanten
De naam van jouw slotenfabrikant kan je vaak vinden op het slot zelf. Op onze fietsen zit vaak een slot van één van onderstaande merken (klik om naar de website te gaan):
Extra informatie bij een verloren sleutel met een ENRA fietsverzekering:
Bij de diefstalverzekeringen van ENRA voor fietsen en E-bikes is het belangrijk dat je in het bezit bent van 2 sleutels van uw fietsslot.
Als uw fiets gestolen wordt, moet u bij ENRA 2 sleutels inleveren. Ten minste 1 van die sleutels moet normale gebruikssporen hebben. Wat betekent dat deze sleutel gebruikt is. Daarnaast moet het slot voldoen aan de gestelde veiligheidseisen. Het moet een slot zijn wat door de stichting ART goedgekeurd is en voorzien is van minimaal 2 sterren.
Wat moet je doen als u een sleutel verliest?
Dan moet je ENRA op de hoogte stellen dat 1 van de originele sleutels kwijt is én je moet zelf een nieuwe fietssleutel bestellen. Dit mag bij de producent van het slot of via www.fietssleutels.nl. Je kan aan ENRA doorgeven dat je een
sleutel bijbesteld hebt via www.enra.nl/zelf-regelen. Bestel de sleutel zo snel mogelijk en geef dit direct aan ENRA door. Pas dan is jouw fiets weer goed verzekerd tegen diefstal!
Wat zijn de gevolgen als je dit niet doet?
Als je niet in het bezit bent van 2 sleutels óf als u niet aan ons doorgegeven heeft dat u een sleutel verloren bent en dat u een kopie besteld heeft, dan ben u niet verzekerd als uw fiets gestolen wordt! ENRA kan in dat geval uw schadeclaim afwijzen. Een fietsverzekering is een fraudegevoelig product. Ons tweesleutelbeleid is een manier om fraude zo goed mogelijk te voorkomen. Deze werkwijze is in lijn met een uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).
Keywords: fietssleutel kwijt wat nu – sleutel bijbestellen axa slot – sleutel verloren – fietssleutel laten bijmaken – fietssleutel kwijt? dit is wat je moet doen! – verzekering
Een elektrische fiets is een fiets met elektrische ondersteuning. Zowel de e-bike als een pedelec zijn elektrische fietsen. Maar, ze verschillen wel degelijk van elkaar.
De pedelec
De pedelec is een fiets waarbij je zelf nog moet fietsen. Middels trapondersteuning wordt je tijdens het fietsen geholpen. Een sensor meet je trapsnelheid of je trapkracht, de fietscomputer zorgt er vervolgens voor dat je precies de juiste ondersteuning krijgt. Deze fietsen mogen tot 25km/h ondersteuning geven.
De e-bike
De e-bike is een fiets waarbij je in principe zelf helemaal niet hoeft te trappen. De snelheid regel je door een gashendel of een knop. Je kunt meetrappen als je wilt, maar dit maakt qua snelheid geen verschil. Het grootste verschil tussen de pedelec en de e-bike is dat de pedelec wordt gezien als fiets, terwijl de e-bike wordt gezien als een motorrijtuig. Uitzonderin hierop zijn die nieuwe S- of Speed-pedelecs die snelheden tot 45 km/h kunnen halen. Deze vallen volgens de verkeerswet ook onder motorrijtuigen.
Regelmatig schoonmaken verlengt de levensduur van je fiets. Daarnaast is een schone fiets ook een veiligere fiets: je bent beter zichtbaar met gepoetste reflectoren en je hebt beter zicht als je verlichting niet wordt belemmerd door een stoflaag. Maak je fiets daarom regelmatig schoon! Dit kan eenvoudig met een zachte borstel en een warm sopje, de ketting en de remblokjes maak je schoon met een oude tandenborstel of een kleine borstel.
Remmen betekent controle. En hoe meer controle je hebt over je fiets, hoe hoger de veiligheid; voor jou, maar ook voor medeweggebruikers. De traditionele velgremmen vertragen het wiel door direct op de velg met zachte rubberen blokken druk uit te oefenen. Schijfremmen zitten vast aan de wielnaaf en worden. geremd via remklauwen die direcht aan het frame verbonden zitten. Schijfremmen zijn simpelweg uitgevonden om meer remkracht te hebben terwijl je minder hard je rem inknijpt. Met schijfremmen rem je lichter en met meer controle.
In de meeste fietsen wordt een lithium-ion accu gebruikt. Die hebben niet alleen een lange levensduur, ze zijn ook milieuvriendelijker en lichter dan haar voorgangers. Bovendien hebben ze een opslagcapaciteit van tot wel 180 Wh/kg en hebben ze geen last van het voorheen gevreesde ‘Memory Effect’. Daarom kan en mag je de accu ook opladen als hij nog niet helemaal leeg is.
De meeste fabrikanten geven aan dat de accu 700 tot 1000 keer opgeladen kan worden, voordat de accu merkbaar aan kracht inboet. Het opladen van een halfvolle accu geldt als een halve laadcyclus. Bij een gemiddelde actieradius, van ongeveer 80 km, betekent dit dat je met de elektrische fiets tussen de 56.000 km en 80.000 km kan rijden.
Een elektrische fiets met een trapondersteuning tot 25 km/h, geldt volgens de verkeerswet als ‘normale’ fiets en hebben daardoor geen helmplicht, vereisen geen rijbewijs of verzekeringsplicht.
Zelfrijdende e-bikes en S-pedelecs, die tot 45 km/h rijden, gelden als motorvoertuig. Het rijden op deze voertuigen is alleen toegestaan met een brommerrijbewijs. Velen hebben dat automatisch bij hun gewone rijbewijs. Een goedgekeurde helm evenals een verzekering en kenteken zijn verplicht.
De rotatiesensor wordt ook wel bewegingssensor genoemd. Deze meet of de pedalen van je e-bike draaien. Een rotatiesensor registreert alleen de trapfrequentie en niet de trapkracht en vergelijkt deze met de gekozen ondersteuningsstand. Wanneer je begint met fietsen, wordt met een kleine vertraging de ondersteuning gestart. Dit houdt in dat na het wegrijden vanuit stilstand je e-bike je niet direct ondersteuning geeft. De ondersteuning start vaak pas nadat je een halve of hele keer je trappers heb rondgedraaid. Stop je met trappen of rem je, dan stopt de ondersteuning. Ook dit gebeurt met enige vertraging. Een trapkrachtsensor registreert niet alleen of de pedalen draaien, maar meet ook hoeveel kracht je zet op de pedalen. De motor van je elektrische fiets wordt op basis van deze informatie aangestuurd en geeft direct meer of minder ondersteuning. Dit gebeurt meteen, zonder vertraging. Zo fiets je altijd met de juiste ondersteuning.
De actieradius van een e-bike is het maximale aantal kilometers dat je kunt afleggen met een volgeladen accu. Een belangrijke vraag als je op het punt staat om een elektrische fiets te kopen en twijfelt over een accu van 400, 500 of 625 Wh. Want aan de hand van de inhoud van je accu wordt vaak bepaald hoe ver je kunt fietsen met trapondersteuning. De actieradius van een e-bike is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder bandenspanning, gebruik van versnellingen en op welke ondergrond je gaat fietsen.
Dit is soms mogelijk en hangt af van de staat van de fiets. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.
dat verschilt per merk, maar de elektrische fietsen hebben altijd een garantie van twee jaar op het elektrische systeem.
Wij adviseren onze klant niet op een elektrische fiets zelf te onderhouden. Wij volgen als team meerdere cursussen per jaar om ervoor te zorgen dat we op de hoogte zijn van alle nieuwe ontwikkelingen. Dit geeft wel aan hoe gespecialiseerd je moet zijn om een elektrische fiets te onderhouden.
Wij raden je aan om direct aangifte te doen bij de politie. Houd bij het aangifte doen jouw aankoopbewijs bij de hand. Daar staan de kenmerken van je e-bike op, die je nodig hebt bij het doen van aangifte. Daarnaast moeten de originele AXA fietssleutels worden opgestuurd naar de verzekeringsmaatschappij.