Het fietsseizoen is officieel van start! Alhoewel wij natuurlijk het hele jaar rondrijden op onze tweewielers. De lente en zomer zijn toch bij uitstek de fietsseizoenen en daarom zorgen we ervoor dat onze fietsen in topconditie zijn. Jij ook? Los van dat het altijd raadzaam is om je fiets jaarlijks even te laten nakijken in onze werkplaats, kun je veel onderhoud gewoon zelf doen. Blijft je fiets lekker fit en jij ook!
- Poetsen
Keep it clean! Maak je fiets van boven tot onderen schoon met een borstel of een doek en een warm sopje. Vergeet niet de binnenkant van je spatborden schoon te maken. Even naspoelen met de tuinslang én droog maken met een droge doek. Lekker in het zonnetje zetten kan ook. Gebruik nóóit een hogedrukreiniger voor je fiets. Dan komt er namelijk water op plekken waar je dat niet wilt! Je ketting kun je schoonmaken met een oude tandenborstel.
2. Smeren
Je ketting en je kabels kunnen wel een beetje olie gebruiken. Loopt je fiets weer lekker gesmeerd! Zet je fiets op z’n kop of zorg er op een andere manier voor dat je achterwiel van de grond is. Spuit de ketting in met een ontvetter voor een vuilafstotend beschermlaagje en draai ondertussen je trapper, zodat je overal komt met je spuitbus. Daarna spuit je je ketting in met olie, teflon- of siliconenspray, zoals WD40. Draai je trappers een paar keer goed rond, zodat de olie kan verspreiden. Met een droge doek verwijder je wat er overblijft. Klik de kabels los, maal ze goed schoon en smeer ze met hetzelfde middels als bij je ketting.
3. Pompen
Je bandenspanning is belangrijk voor de levensduur van je fietsband. Je rijdt zo minder snel lek. Bovendien is er ook minder rolweerstand, waardoor je sneller kunt fietsen. Daarom zorg je ervoor dat je bandenspanning tussen de 3,5 en 4 bar is. Iedere week even checken en pompen!
4. Checken
Check je remmen én je verlichting. Je remmen zijn heel simpel: knijp je handrem in. Moet je te diep inknijpen? Dan moet je de kabel aanspannen. Dit kan met de stelschroef op de remgreep. En check of je verlichting het nog doet. Het gaat jou niet gebeuren dat je moet fietsen zonder licht!
5. Laden
Heb je een elektrische fiets? Dan moet je ook nog om je accu denken. Alhoewel je dat sowieso moet doen in de wintermaanden. Door kou neemt de capaciteit van de accu af en dan kun je dus minder ver fietsen. Bewaar de accu van je fiets daarom altijd op een droge plek waar het minimaal 10 en maximaal 30 graden is en laad hem ook op bij kamertemperatuur. Dan laadt hij ook veel sneller op en dat scheelt jou weer stroom! Laad de accu nooit helemaal leeglopen, maar berg hem minimaal halfvol op. Zorg er ook voor dat je de fiets regelmatig even gebruikt en dat je in ieder geval de accu iedere maand even oplaadt. Als je hem te lang te leeg opbergt, kun je hem uiteindelijk niet meer gebruiken. Hij hoeft trouwens ook niet helemaal vol. Tot 90% is prima. Beter zelfs dan een volle accu!
Kom je nou problemen tegen onderweg? Dan zijn wij er voor je natuurlijk. Voor een reparatie of nieuwe accessoires of zelfs een nieuwe fietspomp. Loop gewoon even binnen en ga fietsend de deur weer uit!