fbpx

Ontspannen tochtje: zit je goed?  

Eén van de belangrijkste onderdelen die maken of je lekker kunt fietsen is toch wel je zadel. Op een verkeerd zadel zit je niet lekker, worden je zitbotjes te weinig ondersteund of stuiter je bij ieder hobbel bijna van je fiets af. Daarom is het uitzoeken van het juiste zadel best een zoektocht waard. Zéker als je veel tijd doorbrengt op je fiets of hem gebruikt om je sport uit te oefenen.
Wij vertellen je waar je op kunt letten.  

De houding
Afhankelijk van de soort fiets en je fietsactiviteit zit je anders op het zadel. Een zadel van een racefiets staat bijvoorbeeld meer naar voren, terwijl je bij een stadsfiets meer rechtop zit. Maar als jij tijdens het fietsen graag naar voren geleund zit, zit je natuurlijk niet vast aan een zadel voor een stadsfiets. Tenslotte heeft iedereen andere voorkeuren.  

De breedte
Zadels kunnen variëren in breedte en de breedte die jij nodig hebt, hangt grotendeels af van de afstand tussen je zitbotjes, die zich ergens in je billen bevinden. Als je zadel te smal is, zakken je botjes naast het zadel en dat voelt niet erg prettig. De afstand tussen je zitbotjes kun je eenvoudig zelf opmeten met aluminiumfolie of karton.  

  • Leg een stuk karton dat goed indeukt (zoals van een kartonnen doos) op een gladde, harde ondergrond.  
  • Ga op het karton zitten en zorg dat je gewicht goed in het karton drukt. Houd de houding aan die je normaal op de fiets hebt.  
  • Sta weer op. Als het goed is zie je nu twee deukjes in het karton. Dat is van je zitbotjes.  
  • Zet met een pen een kruisje in het midden van die deukjes.  
  • Meet de afstand tussen de kruisjes. Dit is de afstand tussen je zitbotjes.  

 

Zorg ervoor dat je zadel een paar centimeter breder is als de afstand tussen je zitbotjes. Het moet ook niet te breed zijn, want dan krijg je schuurplekken. Zowel een te smal als een te breed zadel kan zadelpijn veroorzaken en dat is niet de bedoeling!  

De vorm
De vorm van je zadel bepaalt hoe jouw bewegingen op het zadel worden ondersteund. Wanneer je veel met je heupen beweegt tijdens het fietsen, kies je voor een zadel met een ronde achterkant. Beweeg je weinig of niet met je heupen, dan kies je voor een vlak zadel. Uiteraard is er ook een halfronde tussenoplossing! 

Verder is er een verschil tussen mannen- en vrouwenzadels. Vrouwen hebben nu eenmaal een andere anatomie en het is fijn als benige structuren goed worden ondersteund, terwijl de druk op weke delen wordt verminderd. Het zou jammer zijn als je na het fietsen niet meer kunt lopen of zitten! Er zijn ook uniseks zadels, maar ook hier geldt dat het goed is om alle opties te proberen.   

Het Brooks zadel
In onze winkel verkopen we Brooks zadels. Dit is zo’n beetje de Rolls Royce onder de zadels. De zadels van dit Amerikaanse merk zijn gemaakt om járen mee te gaan en je kunt kleine onderdelen zelfs vervangen. Ze zijn er in heel veel verschillende maten en typen en zowel voor dames en heren. Sommige fietsliefhebbers zweren erbij.  

Een grote collectie
Naast Brooks zadels, hebben we natuurlijk ook volop andere zadels in ons assortiment. En zoals voor heel veel dingen, geldt ook hier: the proof of the pudding is in the eating. Je kunt een zadel het beste even testen. Kijken of ‘ie lekker zit, voor je ermee op pad gaat. Een testzitje! Wij adviseren je graag in de winkel.