fbpx

Zelf je banden plakken  

Ben je net lekker onderweg, gaat je fiets steeds zwaarder trappen. Of erger nog: je hoort opeens een sissend geluid. Lekke band! En wat denk je van bij je fiets aan komen en hem aantreffen met een platte band? Waar-de-loos. Gelukkig is je band plakken goed te doen. Daar hoef je meestal niet eens voor naar de fietsenmaker!  

Belangrijk: zorg dat je altijd een compleet reparatiesetje hebt. Dit kun je voor een paar euro kopen bij de supermarkt, Hema, tuincentra én natuurlijk bij ons. Gebruik in ieder geval alléén speciale solutie om banden mee te plakken en geen secondelijm, kit of ander plakkerig spul. En is je band niet meer te redden? Koop dan gewoon een nieuwe binnenband! 

Stappenplan voor banden plakken 

 1. Check het ventiel. Is die losgedraaid of stuk? Dan hoef je de band niet te plakken, maar kun je hem dichtdraaien en de band weer oppompen óf even langs de fietsenmaker gaan!  
 1. Zet je fiets op z’n kop, zodat je er beter bij kunt.  
 1. Check de buitenband goed op scherpe dingen, zoals een spijker, glas of punaise. Als je dit niet doet plak je straks je binnenband voor niets! 
 1. Haal je buitenband aan één kant van de velg. Gebruik hiervoor kunststof bandenlichters. Deze zitten vaak in een reparatiesetje. Doe dit voorzichtig, om niet de binnenband te beschadigen! 
 1. Haal de binnenband voorzichtig uit de buitenband en check rondom of je ergens iets scherps ziet. Haal dit er dan uit. Zie je verder al een beschadiging? Dan kun je alvast beginnen met repareren of bij een grote scheur toch maar een afspraak maken met de fietsenmaker. 
 1. Vul een teiltje met water en pomp je binnenband op. Haal vervolgens rustig de band door het water heen, tot je ergens belletjes ziet komen. Daar zit het lek!  
 1. Haal de band uit het water en houd je hand bij het lek. Markeer de plaats van het lek met een pen of stift.  
 1. Knip een stuk plakker dat ruim over het lek valt.  
 1. Schuur de plek rondom het lek. 
 1. Breng vervolgens speciale lijm aan op de plek en plak de plakker op z’n plek. Gebruik je zelfklevende plakkers? Dan hoef je geen lijm te gebruiken. 
 1. Is de band droog? Check dan nog eens of je alles hebt opgelost.  
 1. Leg de band met een bandenknecht weer om de velg en pomp hem goed op.