fbpx

Fietsspiegels: ogen in je achterhoofd

Spiegels op je fiets, een goed idee!

Steeds meer mensen rijden op een elektrische fiets. Onder hen veel ouderen. Heel fijn natuurlijk, want de elektrische ondersteuning maakt dat je een stuk langer kunt fietsen, ook wanneer de algehele conditie minder goed wordt. En door de ondersteuning kun je verder fietsen, waardoor je de auto minder snel hoeft te gebruiken. Maar die snelle elektrische fietsen brengen ook gevaren met zich mee. Maar met een spiegel heb je ogen in je achterhoofd en voorkom je al veel riskante situaties. 

Motoren, scooters en auto’s hebben ze standaard, spiegels. Ze maken het mogelijk om te zien wat er naast en achter je gebeurt, zonder dat je je hoofd hoeft te draaien. In of op een snel rijdend voertuig is dat veel veiliger. Voor je het weet zit je ergens tegenaan tenslotte. En dat maakt het ook zo waardevol om er eentje (of twee) op je elektrische fiets te monteren. Als je je eerst moet omdraaien voor je de bocht om gaat, is de kans dat je voor die bocht nog op de weg ligt of ergens tegenaan rijdt aanzienlijk. Om het nog maar niet te hebben over het letsel dat je daarbij kunt oplopen.  

Fietsspiegels zijn speciaal ontworpen voor de veiligheid van de fietser én de andere weggebruikers. De spiegel zorgt ervoor dat je in één oogopslag kunt zien wat er achter je gebeurt, zonder dat je je hoeft om te draaien. Dat maakt het comfortabeler, sneller en veiliger. Fietsspiegels zijn er in allerlei soorten en maten. Met een langere of kortere arm, grotere of kleinere spiegels én verstelbare spiegels die je onder, naast en boven het stuur kunt monteren. En je kunt natuurlijk kiezen voor een spiegel aan je linker- of rechterkant. Hoe je de spiegel ook laat monteren, zorg er in ieder geval voor dat je niet door de zon kunt worden verblind.  

Fietsspiegel voor op je elektrische fiets 

Natuurlijk kunnen spiegels op iedere fiets worden bevestigd. Voor een elektrische fiets zijn speciale e-bike spiegels op de markt. Die bieden extra stabiliteit aan de spiegel, omdat een elektrische fiets vaak meer trillingen en schokken op moet vangen. Laat je voorlichten in de winkel en zorg dat de spiegel veilig en goed wordt gemonteerd door een specialist. En voor een ultiem gevoel van veiligheid koop je ook meteen een fietshelm. Jou kan (bijna) niet meer gebeuren!