fbpx

Veilig fietsen als je ouder wordt

Fietsen wanneer je ouder wordt

Fietsen kun je een leven lang, als het lichaam een beetje mee werkt tenminste. Of het nu functioneel is, op weg van A naar B of gewoon om lekker een tochtje te maken alleen of met een maatje. De fietsen en accessoires van tegenwoordig maken het steeds makkelijker om, ook als je een dagje ouder wordt, tijdens het fietsen te blijven genieten van de zon op je rug en de wind in je haar. 

Beweging en ontspanning 

Fietsen is een relatief lichte sport. Ook met klachten aan spieren en gewrichten en bij een wat mindere conditie kun je evengoed op je eigen tempo een rondje rijden. Zo blijf je toch in beweging en werk je aan de gezondheid van onder andere je hart. Daarnaast is fietsen goed voor je hoofd. Even lekker je hoofd leeg maken en je gedachten loslaten terwijl je over het fietspad rijdt en geniet van de natuur onderweg. Het is niet voor niets dat mensen kiezen voor een fietsvakantie of, een stuk intensiever, fietsen als serieuze sport beoefenen.  

Snelheid en valgevaar 

Met het klimmen der jaren is het wel belangrijk goed op te letten tijdens het fietsen. Dat heeft met meerdere dingen te maken. Veel mensen krijgen naarmate ze ouder worden wat last met hun evenwichtsorgaan. Dat werkt niet altijd meer even snel, waardoor een valpartij op de loer ligt. Ook snel reageren lukt niet altijd even goed. Zéker wanneer je een elektrische fiets hebt, waarmee je een hoger tempo rijdt dan met een normale fiets, is het belangrijk om te denken aan de veiligheid. Die elektrische fiets maakt het aan de andere kant wel júist mogelijk om langer te blijven fietsen. De trapondersteuning maakt dat je niet meer inspanning hoeft te leveren dan nodig en zo kun je heel laagdrempelig lekker blijven fietsen.  

Veilig fietsen wanneer je ouder wordt 

Omdat we met z’n allen steeds ouder worden, houden fabrikanten ook steeds meer rekening met de senioren onder ons. Zo kunnen we steeds langer zelfstandig blijven doen wat we leuk vinden. Eén van de fietsaccessoires die dat mogelijk maken én die heel belangrijk is voor de veiligheid is de fietshelm. Mocht het onverhoopt toch gebeuren dat je ten val komt, dan voorkomt de helm ernstig letsel aan het hoofd. Dat geldt trouwens niet alleen voor ouderen, maar eigenlijk voor iedereen die fietst. Daarnaast zijn er ook andere accessoires die je helpen veilig te fietsen. Zo kun je een achteruitkijkspiegel laten monteren op het stuur, zodat je niet steeds hoeft om te kijken. Ook kun je anti-slipmateriaal aanbrengen op de trappers, zodat je er niet vanaf glijdt wanneer de schoenen vochtig zijn.  

Informeer in onze winkel naar de mogelijkheden. Samen zorgen we ervoor dat je kunt fietsen tot in de lengte der dagen.