fbpx

De band tussen je fiets en de weg

fietsbanden kwaliteit tips

Over je fietsband denk je waarschijnlijk niet zoveel na. Tot ‘ie een keertje lek is en je hem vervloekt. Toch is hij je aandacht waard, ook als er geen problemen zijn. Je fietsband zorgt voor de connectie tussen je fiets en de weg. Hij zorgt ervoor dat je soepel kunt rijden en niet bij een klein hobbeltje over je stuur vliegt en ook dat je niet bij elke bocht ondersteboven glijdt. Tijd voor wat bonding met je fietsband! 

De meeste fietsen hebben om ieder wiel twee banden: een binnenband en een buitenband. De binnenband is de band die lucht bevat en een ventiel heeft voor toegang van die lucht. Die luchtlaag werkt als een soort bumper tussen je fiets en de weg. De buitenband beschermt je binnenband tegen invloeden van het wegdek en de rest van de wereld. Er zijn ook speciale tubebanden, maar die zie je voornamelijk bij mountainbikes en andere sportfietsen. Welke band je nodig hebt, kun je zien op je oude band. Op de wangen (de zijkanten) staat een inchmaat en een breedtemaat.  

Passend profiel 

Fietsbanden hebben, net als autobanden en goede schoenen, een profiel. Dat profiel zorgt voor grip op allerlei ondergronden. Toch heb je niet per se overal profiel nodig. Wanneer je alleen op asfalt rijdt, kun je toe met weinig tot geen profiel. Hoe meer oppervlak van je band de weg raakt, hoe meer grip je hebt. En door profiel heb je juist minder grip op glad asfalt.  

Rijd je veel off the road of is het glad, dan heb je juist veel aan een goed profiel. Anders glijd je heel makkelijk uit de bocht. Over het algemeen zit het profiel van je band vooral aan de buitenkant, waar het de weg raakt waar je overheen rijdt. Mountainbikes hebben ook aan de zijkant van de band profiel, zodat ze ook in bochten genoeg grip hebben en niet bij ieder bospaadje tegen een boom rijden. In de wintermaanden, wanneer het wegdek glibberig kan zijn door bladeren, sneeuw of ijs, hebben auto’s vaak winterbanden. Deze hebben meer profiel. Moet je vaak door de kou fietsen? Dan zijn er tegenwoordig ook winterbanden voor je fiets. Deze zijn gemaakt van speciaal rubber, dat zacht blijft bij lage temperaturen.  

Bandenspanning 

Om soepel te kunnen rijden met je fiets, moet er wel genoeg lucht in je banden zitten. Dit zorgt voor de juiste bandenspanning. Die spanning kun je zelf aflezen op de betere fietspompen, maar je kunt het ook gewoon voelen. Als je je band slechts met moeite kunt inknijpen, is ‘ie hard genoeg. Hoe hard je je band moet oppompen, hangt onder andere af van het type band. Hoe dunner je band, hoe harder je hem op moet pompen. Voor een normale stadsfiets is de ideale bandenspanning tussen de 3,5 en 4,5 bar.   

Het is belangrijk om je banden regelmatig van extra lucht te voorzien. Zachte banden zijn namelijk kwetsbaarder voor lekken en slijtage. Bovendien zorgen ze ervoor dat je fiets veel zwaarder trapt. Bij een elektrische fiets zorgen zachte banden er ook nog voor dat je accu sneller leeg gaat. Iedere maand even pompen bespaart je een hoop gedoe, dus!  

Werken aan de band 

Is de band tussen jou en je fiets niet zo goed of wil je nu eindelijk dat lek weleens gedicht hebben? Loop even binnen of bel ons voor een afspraak. Wij helpen je weer op weg!