fbpx

In 4 stappen je fiets klaar voor de lente

fietsband oppompen

De eerste zonnige dagen hebben we gehad en we snakken naar meer. Lekker naar buiten! Heerlijk die eerste kilometers van het seizoen wegtrappen. Tenzij je natuurlijk, net als wij, het hele jaar door de fiets pakt. Toch zijn de lente en de zomer de fietsseizoenen bij uitstek. En daar kun je je fiets maar beter goed op voorbereiden!  

  1. Maak het frame schoon 

Na een periode van nattigheid, stormen en misschien wel pekel is het goed om het frame van je fiets wat extra aandacht te geven. Met een sopje van afwasmiddel of een beetje autoshampoo en een doekje of zachte spons kom je een heel eind. Wil je overal goed bij kunnen, dan kun je je fiets ondersteboven zetten of ophangen. Zet een elektrische fiets nóóit ondersteboven, want dan beschadig je de accu en de displays. Dat wil je niet!  

       2. Controleer de banden en pomp ze op 

We zeiden het laatst al op onze socials: de juiste bandenspanning kan je fietstocht maken of kraken. Je banden hebben behoorlijk wat te verduren en daarom is het belangrijk dat je ze goed in de gaten houdt. Hebben ze nog genoeg profiel en dus grip? Zijn er geen steentjes en gruis die door de band heen kunnen dringen? Maak de band goed schoon en breng hem vervolgens op spanning. Loop je tegen problemen aan? Kom dan even bij ons langs!  

      3. Smeer de ketting  

Om soepel te kunnen lopen én lekker lang mee te gaan heeft je ketting vet nodig. Dan loopt ‘ie gesmeerd, zoals we dat zeggen. Je kunt de ketting smeren met olie. Dit druppel je op de ketting, waarna je hem voorzichtig ronddraait. Wanneer de olie is ingetrokken, maak je de ketting schoon met een oude doek.  

       4. Controleer je remmen en velgen 

Na al dat poetsen en smeren is het belangrijk om je remmen en de velgen goed te controleren. Werken ze nog goed? Zit er geen smeer tussen? In dat laatste geval is accuraat remmen natuurlijk niet gegarandeerd. Maak je velgen en de binnenkant van je remmen goed schoon. Check of de kabels nog goed vast zitten en of alles nog werkt zoals het hoort.  

Heb je al deze punten gehad? Dan kun je op pad! Loop je ergens tegenaan, ontdek je iets dat stuk is of wil je dat wij je fiets nog even nalopen? Kom dan bij ons langs! We helpen je graag verder.