fbpx

Het verschil tussen een e-bike of gewone fiets 

Is de e-bike echt de toekomst van het fietsen? Wij denken het niet hoor. Niet als dat zou betekenen dat de gewone fiets zou verdwijnen in ieder geval! Naast elkaar zouden ze een goed koppel vormen. Afhankelijk van wat je wilt van je fiets, hoeveel je hem gebruikt en waarvóór je hem gebruikt kun je beter kiezen voor de een of de ander. We zetten het even op een rijtje voor je!  

De kosten 

We hoeven niet uit te leggen dat een e-bike in aanschaf duurder is dan zijn motorloze broertje. Ook qua onderdelen (zoals accu’s) ben je niet echt voordelig uit. Een gewone fiets is dan toch aanzienlijk goedkoper. Maar: gebruik je de e-bike als vervanger van een auto, dan is de e-bike toch écht de beste keuze!  

Conditie 

Iedere vorm van beweging is goed voor je. Ook fietsen op een e-bike. Maar het spreekt natuurlijk voor zich dat een fietstocht op een fiets zonder motor intensiever is dan een tocht op een e-bike. Voor de korte huis-tuin-en-keuken ritjes is een normale fiets dan ook veruit de beste keuze. Maak je lange tochten op je e-bike? Dan ga je waarschijnlijk verder dan je met een normale fiets zou doen. En dan ben je dus wel weer lánger in beweging.  

Afstand 

Met een e-bike kun je makkelijk langere fietstochten maken. Door de ondersteuning kun je je energie beter verdelen, trap je lichter en houd je het dus veel langer vol. Daarom is de e-bike ook zo’n geliefd alternatief voor de auto. Tot een kilometer of 5 tot 8 enkele reis is een gewone fiets nog prima te doen (als je een beetje conditie hebt), maar als je dagelijks 10 kilometer of meer moet fietsen, dan is de e-bike echt je beste vriend.  

Onderhoud 

Als je kijkt naar onderhoud, dan is een gewone fiets veel makkelijker. Je kunt hem bij wijze van spreken overal neerzetten en er de dag daarna weer mee weg. Alhoewel dat op termijn natuurlijk ook problemen oplevert. Maar met een e-bike moet je echt rekening houden met temperaturen en zonlicht als het gaat om je accu en diezelfde accu heeft ook liefde en aandacht nodig. Je mag hem niet zomaar leeg wegzetten, bijvoorbeeld. En dan is de levensduur van de e-bike ook nog de helft minder als van een reguliere fiets.  

Veiligheid (diefstal en snelheid)  

Een e-bike is natuurlijk een veel geliefder object om te stelen dan een gewone fiets. Simpelweg omdat je er ook weer meer mee kunt verdienen als je hem verkoopt. Een goede verzekering en goede sloten zijn dus heel belangrijk. Maar in Nederland worden ook gewone fietsen regelmatig meegenomen. Sloten zijn dus altijd belangrijk. Een ander aspect van veiligheid is de veiligheid van de rijder. Op een e-bike bereik je hogere snelheden dan op een gewone fiets. Dat maakt je als berijder ook kwetsbaarder. Als je zou vallen of botsen gaat dat ook met meer impact. Daarom zijn hulpmiddelen, zoals een spiegel of helm aan te raden wanneer je op een e-bike rijdt.  

Conclusie 

De keuze voor de beste fiets voor jou hangt echt af van wat je ermee wilt doen. Ga je hem gebruiken voor woon-werkverkeer dat rond de 10 km of langer enkele reis is? Dan is een e-bike een goede optie, zéker als dat betekent dat je de auto laat staan. Ook wanneer je fysiek wat ondersteuning kunt gebruiken of wanneer je graag lange tochten wilt maken, is de e-bike echt een uitkomst. Houd er dan wel altijd rekening mee dat je met een duur en snel object op pad bent. Daar moet je goed voor zorgen! Voor de korte tochtjes en om je conditie op peil te houden is een gewone stadsfiets prima. Een betaalbaar vervoersmiddel dat iedere dag voor je klaar staat om je in weer en wind naar je bestemming te brengen. Met een beetje eigen inzet natuurlijk.