fbpx

De belt drive: De perfecte drijfveer voor jouw fietstochten 

Eén van de grootste fietsinnovaties van de afgelopen jaren is de komt van de belt drive. Hét alternatief voor de fietsketting. Ken jij ‘m al? Dan ben je vast al om. De belt drive is namelijk duurzaam, stil én heel onderhoudsvriendelijk. Al onze merken hebben wel één fiets met deze aandrijving. Vraag ernaar óf lees nog even verder.  

Een belt drive is een getande aandrijfriem, vaak van kunststof of carbon, die de traditionele ketting vervangt. In combinatie met de tandwielen die erbij horen, krijg je een duurzaam en stil systeem dat makkelijk in onderhoud is en heel efficiënt is in de vermogensoverdracht.  

Schoon en duurzaam 

Je hoeft een belt drive niet te smeren. En daardoor wordt ‘ie ook niet viezer in combinatie met zand en modder. De riem blijft schoon en kan niet roesten. Het aandrijfsysteem zorgt ervoor dat sneeuw, modder en ander vuil door de opengewerkte tandwielen wordt heel geperst, waardoor de het systeem schoon blijft en er veel minder slijtage optreedt. Dit zorgt er weer voor dat een belt drive tot wel drie keer langer meegaat dan een traditionele ketting.  

Stil en licht 

Een belt drive van carbon of kunststof is heel stil. Geen geklepper of gerammel van metalen onderdelen, zelfs niet als de belt vies wordt. Daarnaast is het systeem heel erg licht. Inclusief voor- en achter tandwiel weegt het zo’n 300 gram; het gewicht van een traditionele ketting. Onderaan de streep is je fiets dus ook veel lichter. Daarbij trapt deze aandrijving ook nog lichter, doordat er geen onderdelen tegen elkaar schuren om de beweging te genereren. Dit maakt dat je veel makkelijker snelheid kunt maken. 

Aandachtspuntjes 

Ieder voordeel heb z’n nadeel. Of andersom natuurlijk. De belt drive brengt weer eigen aandachtspuntjes met zich mee. Zo kun je een kapotte riem niet repareren, maar moet je hem in zijn geheel vervangen. Voor een langere tocht is het dan ook slim om een reserve riem mee te nemen. Daarnaast is de riemaandrijving één geheel dat op specifieke modellen fietsen wordt gemaakt. Je kunt niet switchten van aandrijving. De prijs voor een fiets met belt drive is ook iets hoger dan voor fietsen met een traditionele aandrijving, maar daar staat tegenover dat het onderhoud voordeliger is.

En, nog een belangrijk punt: een belt drive kan niet worden gecombineerd met een derailleurversnelling. Dat betekent dat je een beperkter aantal versnellingen hebt op een fiets met een belt drive. Maar met die lichte aandrijving heb jij natuurlijk helemaal geen versnellingen nodig!  

Kom de belt drive uitproberen bij ons in de winkel!