fbpx

Elektrische fiets – De meest gestelde vragen op een rij

STADSFIETSEN

Er zijn veel verschillende e-bikes. Naast de plek van de motor is er ook een groot verschil tussen de techniek van de motoren en soort ondersteuning. En dat is weer bepalend voor de rijeigenschappen en het comfort van de fiets. Wij hebben de meest gestelde vragen op een rij gezet:

 

De actieradius van de accu geeft aan hoe ver u kunt fietsen met een volle accu. Over het algemeen geldt hoe groter de capaciteit, hoe verder je ermee kan fietsen. Niet alle e-bikes zijn even zuinig en daardoor verschilt de actieradius tussen fietsen met dezelfde accu capaciteit. Uitteindelijk is de actieradius afhankelijk van een heleboel andere factoren zoals de kwaliteit van de accu, de conditie van de accu, het weer, waar u fietst, hoe u fietst en het gewicht. 

 

Wat is het vermogen en de kracht van een motor?

Het vermogen van de motor bepaalt de hoeveelheid ondersteuning tijdens het fietsen en wordt aangegeven in Watt. Het koppel (kracht van de motor) wordt uitgedrukt in Newtonmeters (Nm) en daarbij geldt hoe hoger het aantal Nm, hoe meer ondersteuning de motor kan geven. En aan de andere kant betekent dit hoe hoger de koppel van een motor, hoe korter de accu energie kan leveren voor de (trap)ondersteuning.

 

Wat zijn de meest voorkomende motortechnieken?

Er zijn verschillende motorfabrikanten en de laatste jaren maakt de middenmotor een opmars. Wanneer het gaat om de middenmotor, dan zijn de meeste e-bikes uitgerust met een Bosch middenmotorsysteem. Ook Shimano is een populaire optie en heeft net als Bosch een complete lijn middenmotoren. Maar er zijn ook steeds meer alternatieven. De systemen van Panasonic, ION, Yamaha en Bafang bieden minder keuze, maar onderscheiden zich door een groter piekvermogen. Bij de voorwielmotoren loopt het aanbod ook flink uiteen. Enkele populaire voorbeelden zijn Panasonic, Bafang, Ecomo en E-motion. Bij de achterwielmotoren is het aanbod kleiner met de keuze uit een ION of E-motion motor.

 


Waarop moet ik letten?

Test verschillende systemen zelf en probeer het verschil te voelen. Voor iedereen geldt een andere maat voor wat prettig voelt. Een aantal handige vragen die u uzelf kunt stellen bij het proefrijden:

  • Hoe komt de ondersteuning opzetten?
  • Hoe verloopt het schakelen?
  • Is de ondersteuning krachtig genoeg bij heuvel op of tegenwind?
  • Hoe fietst de fiets als de ondersteuning is uitgeschakeld?

 

Meer informatie of testrit maken?


Welke elektrische fiets het beste past, hangt natuurlijk ook af van persoonlijke voorkeuren. De zithouding, opstaphoogte en het gebruiksgemak zijn voor iedereen anders. Een goede e-bike kiest u door de fiets zelf te testen. Kom langs in onze fietsenwinkel in Heilloo voor een uitgebreid advies en proefrit.